Wat is goedkoper? Thuis werken of een kantoorpand huren?

Wanneer je begint als zelfstandig ondernemer begin je normaal gesproken met werken vanuit huis. De belastingdienst zit hier echter heel kort op. Dit gaat over het aftrekken van de kosten van een thuiskantoor. Hierdoor wordt het misschien voordeliger om een kantoor te huren. Wat zijn de regels voor beide? Dit leggen we graag hieronder voor je uit. 

Kantoorpand huren 

Wanneer je extern iets huurt kan dat fiscale voordelen hebben. Je kan meerdere kosten aftrekken. Dit gaat over de huur, verbouwingskosten, gas, water en elektriciteit. Wanneer je thuis gaat werken, zit er dan eigenlijk een verschil tussen een huur- of koopwoning. Een aanrader is om een planning hiervan te maken. 

Regels koopwoning 

De regels verschillen zeker tussen een koopwoning of huurwoning, wanneer we het hebben over thuiswerken. Wanneer je een koopwoning hebt heb je met twee factoren te maken, namelijk: zelfstandigheids- en inkomenseis. 

Zelfstandigheidseis 

Deze eis houdt in dat je werkruimte thuis duidelijk zichtbaar moet zijn. Het moet een eigen ingang hebben en moet voldoen aan sanitaire voorzieningen. Tot slot moet de ruimte verhuurd kunnen worden aan derden. 

Inkomenseis 

Je moet bij de inkomenseis minimaal 70% van je loon verdienen in deze werkruimte. Hierbij geldt ook dat je 30% van je uren volmaakt in deze werkruimte. Je kan natuurlijk ook Jex, een bedrijf die hierin gespecialiseerd is, de kosten laten onderhouden en op basis daarvan een beslissing maken. 

Regels huurwoning 

Bij een huurwoning zijn er uiteraard ook een aantal regels waaraan voldaan moet worden. Het is belangrijk dat je op tijd de huur betaald, soms is dat lastig bij achterstallige facturen. Freelance factoring kan daarbij helpen. De regels voor een huurwoning zijn als volgt: 

  • Wanneer je het huis huurt moet het recht hiervan behoren tot het ondernemingsvermogen 
  • Er moet meer dan 10% van het huis gebruikt worden voor de onderneming 
  • Je moet minimaal 10% vanuit het huis werken 

Verschil kantoor en thuiswerken 

Nu we de voor- en nadelen behandeld hebben gaan we alles op een rijtje zetten. Er zijn namelijk minder regels verbonden aan een extern kantoor huren dan aan huis werken ongeacht een koop – of huurwoning. Ook worden de regels voor aan huis werken elk jaar strenger. Hierdoor kan extern huren voordeliger zijn omdat je de zakelijke kosten kan aftrekken en je niet veel hoeft te investeren. 

Enkele voordelen van op een kantoor werken zijn: 

  • Minder afleiding tijdens het werk, dus meer discipline 
  • Wanneer je op een kantoor werkt met meerdere mensen vergroot je je netwerk 
  • Je kan je privé – en werkzaken beter indelen